Slovensko - Nórsko 4:5 sn, na Škoda Cupe

27.04.2012 Bratislava

Bratislava 27. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartovali na turnaji Škoda Cup 2012 prehrou s Nórskom 4:5 po predĺžení a nájazdovom rozstrele. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka tak v záverečnej príprave pred MS prehrali aj siedmy zápas.
Slováci nastúpili pred poloprázdnymi tribúnami štadióna Ondreja Nepelu v spomienkových bielych dresoch s vyobrazením bývalého kapitána reprezentácie Pavla Demitru a v sobotu sa stretnú s Nemeckom.
 
Slovensko - Nórsko 4:5 (0:1, 2:3, 2:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 35. Starosta (Tatar, Mikúš), 37. Radivojevič (Sekera), 43. Mikúš (Miklík, Tatar), 60. Radivojevič (Miklík, Vydarený) - 7. Hansen (Olimb, Rosseli Olsen), 30. Skroder (Thoresen, Hansen), 32. Bastiansen (Spets, Kristiansen), 33. Skroder (Thoresen), rozhodujúci nájazd: Skroder.
Rozhodovali: Baluška, D. Konc - Stano, Novák
vylúčení: 4:5
presilovky: 2:0
oslabenia: 0:0
3129 divákov.
 
Slovensko: Hamerlík - Sekera, Mihálik, Hruška, Baranka, Starosta, Vydarený, Kudroč, Sersen - Radivojevič, Bližňák, Hossa - Šatan, Surový, Bartovič - Miklík, Kikúš, Tatar - Dravecký, Cibák, Haščák
Nórsko: Haugen - Holos, Solberg, Tollefsen, Bonsaksen, Trygg, Kaunismäki, Lokken Ostli, Laumann Ylven - Thoresen, Hansen, Skroder - Kristiansen, Bastiansen, Spets - Martinsen, Forsberg, Roymark - Olimb, Ask, Rosseli Olsen
 
Po hluchom úvode si domáci hokejisti vytvorili prvú šancu až v 5. minúte, keď Hruška poslal puk na Baranku a ten tvrdou strelou od modrej preveril brankára Haugena. Vzápätí sa do dobrej príležitosti dostával Tatar, ale v poslednej chvíli ho zastavil jeden z nórskych obrancov. Hostia vystrelili na bránku až v 7. minúte a hneď z toho bol úvodný gól duelu. Zblízka sa presadil Hansen. Slováci boli v ďalšom priebehu lepší, ale cez pozornú obranu súpera sa len ťažko presadzovali. V 11. minúte prišla rýchla akcia, keď Radivojevič vysunul Hossu medzi dvoch obrancov, ten však zakončoval v páde a puk skončil na hornej sieti nórskej bránky. Chvíľu na to zachránila hostí žŕdka a v 19. minúte pri presilovke Nórov zase unikol Mikúš, ale spomedzi kruhov namieril len vedľa.
Druhá tretina odštartovala sériou vylúčení. Pri hre 4 na 4 mali domáci viacero šancí, no Haugen odolal delovke Sekeru aj pohotovej strele Hossu. Slováci si potom zahrali presilovku a súperov zatlačili, no šance neprišli. Nóri trpezlivo čakali na svoje príležitosti a zo zabezpečenej obrany vyrážali do protiútokov. Ich momenty prišli v polovici zápasu. V 30. minúte našiel Thoresen Skrodera a ten z podobného miesta ako Hansen strelil druhý gól. Netrvalo ani dve minúty a zaskočení Slováci inkasovali opäť z hokejky Bastiansena. V 33. minúte pridal po chybe Kudroča štvrtý zásah do Hamerlíkovej siete opäť Skroder, ktorému spoza bránky naservíroval puk Thoresen. Tréner Vůjtek si okamžite vyžiadal oddychový čas a hráčom asi poriadne prehovoril do duše, lebo už o dve minúty znížili. Pri presilovke sa to podarilo Starostovi, ktorý od modrej prestrelil Haugena. Vzápätí prišla ďalšia početná výhoda a na 2:4 upravil Radivojevič. Rozbehnutých Slovákov zastavilo až vylúčenie Starostu, ale súpera už do väčších príležitostí nepustili.
Od začiatku tretieho dejstva opäť pokračoval tlak domácich a v 43. minúte vyústil do ďalšieho gólu. Miklíkovu strelu nórsky brankár iba vyrazil a Mikúš pohotovo poslal puk za jeho chrbát. Slováci sa hnali za vyrovnaním a Haugen musel v krátkom slede riešiť niekoľko nebezpečných situácii. Nápor však postupne ochabol a Nóri jednogólový náskok v pohode bránili. Veľkú šancu na vyrovnanie mal až v 55. minúte Cibák, ale nórsky brankár si dal pozor. Dvadsaťdva sekúnd pred koncom tretiny sa to Slovákom nakoniec podarilo, keď sa trafil Radivojevič a poslal zápas do predĺženia. V ňom gól nepadol a tak o triumfe Nórska rozhodol v nájazdoch Skroder.

hlasy po zápase:
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Museli sme v druhej tretine chlapcom riadne dohovoriť. Nezačali zle, ale v tej druhej tretine urobili príliš veľké množstvo chýb. Potom sme si povedali tvrdé slová a dali sme góly, ale žiaľ, už sme stačili len vyrovnať. Pozitívom je, že sme nezložili zbrane a že sme zdvihli hlavy a že sme bojovali až do konca.
Miroslav Šatan, kapitán SR: "Mám také zmiešané pocity. Mali sme tam defenzívne diery, no boli aj dobré momenty, keď sme dokázali otočiť z 0:4 a vyrovnať. Sú tam aj pozitíva, ale máme čo zlepšovať. Mali sme dvojnásobnú prevahu striel, ale Nóri predviedli úžasnú efektivitu a dali skoro zo všetkého gól."
Branko Radivojevič, útočník SR: "Mali sme asi päťminútový výpadok a sami sme si dali góly. Stalo sa nám to aj v predchádzajúcich zápasoch, vždy musíme hrať 60 minút. Som ale rád, že sme ukázali charakter a dokázali sme sa vrátiť do zápasu. Myslím si, že nám to psychicky pomôže. K spokojnosti však máme ešte ďaleko."
Tomáš Tatar, útočník SR: "Myslím si, že niektoré góly sme im darovali. Nášmu útoku sa darilo a dali sme nejaké góly, ale stále to môže byť lepšie. Na nájazd som si veril. Skúsil som to tam zasunúť jednou rukou, ale bol som príliš v strede. Asi som mal ísť viacej do strany."
 

Vyberte región